Κλιματιστικά
Από τη χρυσή δεκαετία του 80’ και μετά, τα κλιματιστικά ή αλλιώς aircondition, μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας και ήρθαν για να μείνουν. Από τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα κλιματιστικά στην καθημερινότητα του Έλληνα, έγιναν εφάμιλλα με την ψύξη και την θέρμανση και κάθε σπίτι που σεβόταν τον εαυτό του είχε τουλάχιστον ένα στην κατοχή του. Μετά η χρήση τους επεκτάθηκε σε παραπάνω από ένα δωμάτια του σπιτιού. Όχι άδικα, αφού τα κλιματιστικά αποτελούσαν πλέον τον νούμερο ένα παράγοντα για την εύρυθμη διανομή και σταθερότητα της θερμοκρασίας του οικήματος. Καλά όλα αυτά.
Μέχρι και σήμερα όμως, αν ρωτήσεις τους περισσότερους, δεν ξέρουν τι ακριβώς κάνουν τα κλιματιστικά και πώς λειτουργούν. Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε την ακριβή τους λειτουργία και πώς να επιλέξετε το καταλληλότερο κλιματιστικό, έτσι ώστε να έχετε την μέγιστη απόδοση, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες γίνεται.Επίσης θα σας βοηθήσουμε έτσι ώστε η αγορά κλιματιστικού που τελικά θα κάνετε, όχι μόνο να εξυπηρετεί τις δικές σας ανάγκες, αλλά και να συμβάλει ενεργά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και κατ’ επέκταση να είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
Ιστορικές Αναφορές
Δεν γίνεται να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στον κόσμο των κλιματιστικών, χωρίς να αναφερθούμε στην ιστορία που κουβαλούν τα κλιματιστικά. Δεν φαντάζομαι να νομίζατε ότι είναι προνόμιο του σύγχρονου ανθρώπου. Ανέκαθεν οι άνθρωποι είχαν την ανάγκη να ελέγχουν την θερμοκρασία προς όφελός τους. Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές πάντα με αποτέλεσμα οι άνθρωποι ανά τους αιώνες να ψάχνουν τρόπους για να δροσιστούν ή να ζεσταθούν, ανάλογα με τις περιστάσεις. Η πορεία που έχουν τα κλιματιστικά, ξεκινάει πολύ πιο παλιά από ότι φαντάζεστε. Τον 2ο αιώνα μ.Χ., ο Κινέζος εφευρέτης Ντινγκ Χουάν στην προσπάθεια του να αποδείξει την αξία του και να εντυπωσιάσει του ομότιτλους του, εφηύρε τον πρόγονο από τα κλιματιστικά, ο οποίος δεν ήταν άλλος από έναν απαρχαιωμένο, περιστρεφόμενο ανεμιστήρα με επτά τροχούς που, φυσικά, κινούταν με τα χέρια. Λίγους αιώνες αργότερα, ο Βρετανός εφευρέτης Μάικλ Φαραντέι, ανακάλυψε ότι όταν η συμπιεσμένη και υγροποιημένη αμμωνία εξατμίζεται, ο αέρας ψύχεται. Τα κλιματιστικά πλέον ήταν ήδη στο σχέδιο. Βέβαια, τα κλιματιστικά, με τη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα ήρθαν πολύ αργότερα και μετά από αλλεπάλληλες χημικές δοκιμές. Και κάπως έτσι έως το 1930 αρκετά κτίρια στις Η.Π.Α. ήταν ήδη εξοπλισμένα με μονάδες κλιματισμού. Όσο για τον όρο “κλιματισμός”, εισήχθη στην παγκόσμια κοινότητα από τον Στιούαρτ Κρέιμερ.
Κλιματιστικά: “Αυτός ο άγνωστος”
Πάμε όμως τώρα να δούμε με απλά λόγια, πώς λειτουργεί αυτό το μαγικό μηχάνημα που λέγεται κλιματιστικό. Καταρχάς να αναφέρουμε ότι τα κλιματιστικά, αποτελούνται από την εξωτερική και την εσωτερική μονάδα. Υπάρχει λόγος για αυτό και τον εξηγούμε ευθύς αμέσως.
Τα κλιματιστικά περισυλλέγουν τον θερμό αέρα που βρίσκεται στον κλιματιζόμενο χώρο και με την βοήθεια του ψυκτικού υγρού (ή αλλιώς φρέον), το οποίο συμπιέζεται στον συμπιεστή της εξωτερικής μονάδας και αφού συμπυκνωθεί και υγροποιηθεί, επιστρέφει στην εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού, αεροποιημένο πλέον και σε χαμηλή θερμοκρασία. Ο ζεστός αέρας του χώρου που τραβάει το κλιματιστικό, κρυώνει μέσω του εναλλάκτη (μέσα στον οποίο κυκλοφορεί το φρεον), και ξαναβγαίνει δροσίζοντας τον χώρο. Σε ελεύθερη μετάφραση τα κλιματιστικά, χρησιμοποιούν τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία της ατμόσφαιρας και τα μετατρέπουν κατά βούληση βρισκόμενα πάντα σε έναν αέναο κύκλο επιλεκτικής θερμοκρασίας.
Κλιματιστικά Inverter
Ακούμε συνέχεια τον όρο κλιματιστικό inverter. Τι ακριβώς όμως είναι αυτό και ποια η διαφορά του από τα υπόλοιπα; Αυτό το κλιματιστικό, χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη τεχνολογία inverter η οποία ουσιαστικά καθορίζει την ελεγχόμενη λειτουργία του συμπιεστή, έτσι ώστε να ρυθμίζεται η θερμοκρασία και να διατηρείται σε επιθυμητά επίπεδα.
Στα κλιματιστικά inverter, ένας επεξεργαστής αξιολογεί την εξωτερική & εσωτερική θερμοκρασία και ρυθμίζει την ταχύτητα του συμπιεστή αντιστοίχως μέσω ενός ηλεκτρονικού κυκλώματος που παράγει ρεύμα κατάλληλης συχνότητας. Με αυτό τον τρόπο το κλιματιστικό εξασφαλίζει την σταθερότητα της θερμοκρασίας στον χώρο μας και αποφεύγει την συχνή παύση και εκκίνηση της λειτουργίας του με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας η οποία κυμαίνεται βάση στατιστικών γύρω στο 25% με 30%. Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρούνται πώς έχουν υψηλή ενεργειακή κλάση, καθώς έχουν εξαιρετική απόδοση, σε σχέση με τα απλά, λιγότερες βλάβες και φυσικά μικρότερο κόστος λειτουργίας. Ανήκουν στα αθόρυβα κλιματιστικά, και η επιβάρυνση που προκαλούν στο περιβάλλον, είναι ελάχιστη.Μπορεί να είναι πιο ακριβά από τα απλά, αλλά λόγω του ότι τυγχάνουν χαμηλότερης κατανάλωσης από τα απλά κλιματιστικά, η απόσβεση είναι σίγουρη, καθώς μειώνουν αισθητά τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Κλιματιστικά Ντουλάπες
Τα κλιματιστικά ντουλάπες, είναι κλιματιστικά με μεγάλες μονάδες παροχής αέρα. Είναι κατάλληλα για επαγγελματικούς χώρους, καθώς εξυπηρετούν την διαβάθμιση της θερμοκρασίας σε πολλά τετραγωνικά και το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρίζουν ιδιαίτερων απαιτήσεων κατά την εγκατάσταση τους (ψευδοροφές, γυψοσανίδες, κλπ) καθότι οι εσωτερικές μονάδες τους είναι επιδαπέδιες. Διανέμουν τον αέρα στον χώρο με μεγάλη πίεση, καλύπτοντας έτσι ένα μεγάλο εμβαδό, με αποτέλεσμα ο αγοραστής να χρειάζεται μόνο ένα για ικανοποιήσει τις ανάγκες του επαγγελματικού του χώρου. Ενδείκνυνται και για ανοιχτούς χώρους όπως εργοστάσια, βιοτεχνίες ή οτιδήποτε άλλο. Σε τέτοια μέρη, ο αγοραστής δεν θα είχε άλλη επιλογή, καθώς πρόκειται για κλιματιστικά μέγιστης απόδοσης. Είναι πολύ διαδεδομένα και δικαίως, καθώς προσφέρουν μια πολύ καλή λύση, όταν όλα τα υπόλοιπα δεν θα είχαν αποτέλεσμα σε συγκεκριμένα μέρη. Φυσικά δεν γίνεται να ζεστάνεις ή να δροσίσεις έναν τεράστιο χώρο με μικρό κόστος. Απλά σε ορισμένες περιπτώσεις δεν γίνεται αλλιώς. Αξίζει όμως να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια προσφέρονται με την τεχνολογία inverter και αυτό από μόνο του μειώνει αρκετά το κόστος που συνοδεύει την λειτουργία τους.